Currently set to Index
Currently set to Follow
Skip to main content

Meldingen van muggenoverlast in januari: kans dat westnijlvirus zich vestigt in Nederland

Door de zachte winter zijn er nu al steekmuggen actief in Nederland. Dat blijkt uit meldingen op muggenradar.nl. In verschillende delen van Nederland melden mensen ‘een beetje’ tot ‘heel veel overlast’ te hebben. In dit artikel lees je wat er precies aan de hand is en wat je het beste kunt doen om eventuele muggenoverlast te voorkomen.

‘We zien de meldingen voorbijkomen terwijl het nog maar de eerste week van januari is. Het komt dus op grote schaal voor’, aldus Arnold van Vliet, Bioloog aan Wageningen University.

Relatie tussen muggen en weersomstandigheden

‘Bepaalde muggensoorten gaan niet in winterrust, waaronder de geringde wintersteekmug en een speciaal type van de huissteekmug.’ Van Vliet legt uit dat ze wel wat inactiever zijn als het echt koud wordt, maar ze blijven gewoon wakker. ‘Hierdoor kunnen ze heel snel reageren als de temperatuur stijgt en daar zijn we nu dus getuigen van.’

Onderzoek muggenoverlast

Onderzoekers zien de afgelopen jaren wel vaker dat er in de winter meldingen zijn van muggenoverlast. Er loopt zodoende een onderzoek om beter in beeld te krijgen welke soorten het zijn, waar ze voorkomen en hoe vaak. ‘Dat is een van de reden waarom we zijn begonnen met muggenradar.nl.’

Westnijlvirus in Nederland

Een andere reden is de (mogelijke) komst van het westnijlvirus in Nederland. ‘Dat hebben we het afgelopen jaar niet gehad, maar het jaar daarvoor is het voor het eerst hier voorgekomen.’ Het virus wordt overgedragen door de huissteekmug, de meestvoorkomende muggensoort in Nederland.

Van Vliet: ‘Het westnijlvirus is nu gelukkig niet aangetroffen, maar er is een redelijke kans dat dat het zich wel hier gaat vestigen door de stijgende temperatuur. Het virus zit in vogels en wordt overgedragen door muggen, die eerst een vogel bijten en dan een mens.’

Symptomen westnijlvirus

Wie ziek wordt, heeft griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen eraan overlijden. Check de website van het RIVM voor informatie over de westnijlkoorts

Twee verschillende biotypes

Hij legt uit dat er twee verschillende biotypes zijn van de huissteekmug: de pipiens en de molestus. De pipiens houdt meer van vogels en de molestus meer van zoogdieren (en dus ook mensen). Als je muggenoverlast hebt, gaat het dus waarschijnlijk vaak om de molestus.

Maar de verschillende biotypes kunnen ook met elkaar kruisen, waardoor je een hybride variant krijgt, die zowel van vogel- als mensenbloed houdt. En dan heb je een grotere waarschijnlijkheid dat het virus van een besmette vogel via de huissteekmug bij de mens terechtkomt.

‘Het is daarom belangrijk om te weten waar welke biotypes van de huissteekmug voorkomen. Verder is het belangrijk om te weten of vogels en dus de verschillende muggensoorten het virus bij zich dragen. Met deze informatie kun je een betere risico-inschatting maken als het virus hier uitbreekt.’ In het kader van het grote onderzoeksproject One Health Pact wordt nu onderzoek gedaan naar muggen en vogels.

Lees meer

Bron: Avro Tros

Datum: 4 januari