PHD Sam Boerlijst vertelt over zijn onderzoek
Wat voor muggen komen er in Nederland voor en welke virussen dragen zij met zich mee?
One Health PACT onderzoeker PhD Sam Boerlijst onderzoekt de leefomgevingen van de huismug.
Sam Boerlijst onderzoekt welke omstandigheden invloed hebben op de groei en overleving van muggen. Zo kijkt hij welke impact veranderingen in het klimaat, landgebruik en waterbeheer hebben op de muggen en wat dit betekent voor overdracht van ziekten. Welke invloed heeft het samenspel van omstandigheden op muggen? Waar halen de muggenlarven de meeste voeding uit? Onder welke omstandigheden kunnen ze het allergrootst worden? Het unieke van het One Health PACT onderzoek is dat we het samenspel van verschillende aspecten onderzoeken – denk hierbij aan klimaatveranderingen, landgebruik én waterbeheer. Sam gaat hiervoor echt het veld in! Bekijk de foto’s en kom meer te weten over zijn onderzoek!
Op deze foto zie je de voorbereiding van het onderzoek van Sam in het veld. Sam: “We hebben hier kuipen in het veld ingegraven, waarin wij de muggenlarven onder verschillende omstandigheden op kunnen laten groeien. De vallen met netten onder in de foto zetten wij vervolgens over de kuipen om uitvliegende muggen te vangen.”
“In mijn onderdeel van het One Health PACT onderzoek onderzoek ik hoe verschillende factoren buiten samen komen, bijvoorbeeld het samenspel tussen het aantal muggen en de hoeveelheid voeding in het water. “
“Op ‘het Levend Lab’ – ons veldstation in Leiden – hielden wij verschillende dichtheden larven van huismuggen (20, 200 en 2000). Dit deden wij onder omstandigheden die varieerden van regenwater (oligotroof) tot algenbloei (hypertroof). We onderzochten welke impact de onderlinge concurrentie van de larven heeft op overleving, ontwikkelingssnelheid, maar ook grootte en gewicht.”
“Dat is belangrijk. Niet alleen omdat dit ons helpt te voorspellen waar wij veel muggen kunnen verwachten (op basis van bijvoorbeeld waterkwaliteit), maar ook hoe deze opgroei omstandigheden invloed kunnen hebben op verspreiding van de muggen en op hoe goed deze ziektes kunnen verspreiden. Wanneer we onze invloed op de mug beter begrijpen kan overlast voorkomen worden tijdens het inrichten van steden, en kan er effectief gehandeld worden wanneer bestaande ‘hotspots’ geïdentificeerd worden.”
“Muggen uit viezer water worden groter, wat volgens eerder onderzoek betekent dat ze verder vliegen en grotere bloedmalen nemen. Terwijl kleinere muggen vaker bijten en zo misschien voor meer overdracht van ziektes kunnen zorgen.”
“Om er achter te komen welke factoren invloed hebben op dit soort eigenschappen, hebben wij dit soort experimenten nodig.”
Mensen die bij dit onderzoek betrokken waren zijn: Peter van Bodegom van Leiden Universiteit, Eline Boelee, Deltares, Maarten Schrama van Leiden Universiteit. Zij hebben vooral het onderzoeks idee uitgewerkt. Dit noem je Conceptualisatie. Roderick Schoon van Leiden Universiteit heeft de grootte, vleugellengte en het gewicht bepaald van de muggen die Sam verzamelde tijdens zijn onderzoek. Verder uiteraard Sam Boerlijst zelf, die de uitvoering en analyse verzorgde.
De komende tijd gaan we je meer vertellen over One Health PACT, alle organisaties die daarin samenwerken en ook komen de 26 PhD’s en post- doc aan het woord. Houd onze socials en deze website in de gaten!