Samenwerking One Health PACT en Technasium
Scholieren Technasium krijgen feedback van One Health PACT PhD’s
Op vrijdag 10 maart gaven One Health PACT PhD’s bij de Wageningen University & Research een masterclass over wetenschappelijk onderzoek aan Technasium leerlingen. De leerlingen presenteerden hun onderzoeksopzet en kregen feedback van de PhD’s én mochten een kijkje nemen in het muggenlab.
One Health PACT PhD’s Rody Blom en Charlotte Lindhout vertelden aan de scholieren hoe hun wetenschappelijk onderzoek eruitziet. ‘Voor mijn onderzoek ga ik in de winter op zoek naar overwinterende muggen op donkere schuilplekken zoals bunkers en kelders.’ Hoe Rody de muggen vangt, liet hij met een muggenval, dipcups om larven uit water te scheppen en aspirators om muggen op te zuigen zien.
Charlotte vertelde de scholieren welke virussen muggen kunnen overdragen en welke risico’s dat met zich mee kan brengen. Ook mochten de Technasium leerlingen een klein onderzoekje doen; zo werd gevraagd om de steeksnuit van een mug in een klein pipetpuntje te doen.
De leerlingen van het Technasium dragen bij aan het internationale, meerjarige onderzoeksproject One Health PACT door onder andere in kaart te brengen welke muggensoorten er in hun omgeving voorkomen. Daarnaast delen ze foto’s van muggen en muggen broedplaatsen met de onderzoekers via de internationale Mosquito Alert-app. Een van de onderdelen van de Technasium opzet is dat de leerlingen feedback krijgen van de One Health PACT PhD’s op hun onderzoeksopzet. De PhD’s hebben de leerlingen onder andere geholpen om hun onderzoeksvraag te verfijnen door verschillende invalshoeken en perspectieven in overweging te nemen. Ook hebben de leerlingen van de PHD’s tips gekregen hoe zij het beste tijdens hun onderzoek data kunnen verzamelen en analyseren.
Voorbeeldcase onderzoeksvragen Muggenproject Graaf Huyn
Een van de Technasium groepen die van start is gegaan is het project van Sarah en Sophie van de Graaf Huyn school te Geleen. De onderzoeksvraag was ‘Wat voor effect heeft muggenspray op muggen?’ One Health PACT PhD Pauline de Best heeft Sarah en Sophie geholpen de onderzoeksvraag verder te specificeren. Want hoe ga je met deze grote vraag aan de slag? Hoe ga je dit onderzoeken? Welke opzet heb je bedacht en op welke locatie ga je meten? Ga je mensen met en zonder spray de tuin in sturen? Of op wat voor manier ga je meten wat het verschil is tussen wel en niet muggen spray? Wanneer ben je overtuigd? Is het genoeg als je een paar extra muggen hebt bij de mensen zonder spray? En zo verder! Door het doorvragen van Pauline, heeft het duo de onderzoeksvraag kunnen specificeren en kunnen ze nu de volgende stap nemen in hun onderzoek.
PhD’s Afonso Dimas Martins en Chiara de Bellegarde hebben Technasium leerlingen van Helinium in Hellevoetsluis onder hun hoede genomen en gaan deze groepen de komende periode meerdere malen van feedback voorzien. ‘De scholieren waren goed voorbereid en geïnteresseerd en ze dachten vooruit over de mogelijke beperkingen waarmee ze tijdens de projecten te maken kunnen krijgen,’ vertellen Afonso en Chiara na de feedbackmomenten over de leerlingen.
‘We gaan onderzoeken in wat voor vijvers de larf het snelste groeit en we weten nu dat we specifieker moeten gaan zoeken naar de muggenlarven en waar we op moeten letten,’ vertelde een groepje scholieren.
Op bezoek in het muggenlab
Ook mochten de leerlingen een kijkje nemen in het lab waar de PHD’s onderzoek doen naar muggen. Jeroen Spitzen, onderzoeksmedewerker van Wageningen: ‘In deze ruimte verzamelen wij het speeksel van de muggen. Het is hier donker omdat de muggen meestal in de nacht actief zijn.’ Ook laat Jeroen zien hoe ze muggeneitjes en muggenlarven kweken. ‘Wisten jullie dat een muggeneitje binnen 10 tot 14 dagen uitgroeit tot een mug?’
Marieke de Swart en Sander Koenraadt vertelden over welke keuzes de mug maakt voordat ze iemand prikken. ‘Muggen gaan af op geur en we onderzoeken dan ook welke geur muggen het aantrekkelijkst vinden. Dit doen we met behulp van een sok, vaak gedragen door onszelf.’